Vil du vide mere om, hvordan verden hænger sammen? Kom og find en stol på Juelsminde Bibliotek og få hjernen tanket op med spændende viden, når vi transmitterer direkte fra Aarhus Universitet. Der er fri entré og ingen tilmelding.
Aftenens emne: Jordens forhistoriske klimakatastrofer
Aftenens forelæser: Professor i geofysik David Lundbek Egholm ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
Om foredraget
Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle i Jordens klimaforandringer, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?
Fra ekstreme kuldeperioder, hvor Jorden var dækket af is og sne, til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis, har variationer i drivhuseffekten haft en afgørende betydning. Men hvad styrede drivhuseffekten før menneskets tid, og hvad kan vi lære af det?
En af Jordens unikke egenskaber er pladetektonik, hvor store plader i Jordens yderste lag bevæger sig. Disse bevægelser kan føre til vulkanudbrud, der tilfører CO2 til atmosfæren, eller bjergkædedannelse, der fjerner CO2 ved at omdanne det til mineraler. Pladetektonik har derfor en tydelig indvirkning på klimaet gennem påvirkning af kulstof, som er essentielt for livet på Jorden.
Foredraget vil også dække, hvordan forskere planlægger at udnytte Jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Hør mere om Jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskets indflydelse på det.
Praktisk information
Dato: Tirsdag 1. oktober 2024
Tid: Kl. 19:00
Sted: Juelsminde Bibliotek, Tofteskovvej 4, 7130 Juelsminde
Entré: Fri entré
Arrangør: Alle
Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Livestreaming fra Aarhus Universitet på Juelsminde Bibliotek
Kilde: Kultunaut